Semenič Simona: 5fantkov.si (igra za pet igralk s prologom in epilogom) 
   
  ***Preberi besedilo =>
   
 Na 39. tednu slovenske drame, ki se je odvijal od 22. marca do 3. aprila 2009 v Prešernovem gledališču Kranj, je dobilo Grumovo nagrado za najboljše novo izvirno dramsko besedilo 5fantkov.si, Simone Semenič. 
   
 Utemeljitev žirije:
Pet fantkov, poimenovanih po petih obglavljenih krščanskih mučenikih, se igra igrico oziroma kar nekaj igric zapovrstjo. Vloge, funkcije in naloge si podajajo v poskočnem ritmu, vsi skrbijo za režijo, dramaturgijo, primerno zasedbo in improvizirajo dialog. Otroški ludens, po svojem bistvu mimezis sveta odraslih, se razmahne v široki paleti likov in situacij, od velikopoteznih dvobojev super junakov, brutalnega nasilja v družini, nestrpnosti v družbi vse tja do množičnih pobojev. To spiralo perpetuirane nasilnosti, ki nazadnje pripelje do izničenja dialoga pa tudi vsakršnega smisla, zaustavi šele večerni zvon, nekakšen ironični deus ex machina. Pet navihancev, kot bi jim utegnile reči njihove vzgojiteljice, z vestno natančnostjo reproducira stereotipe nasilja in nestrpnosti na vseh ravneh in zdi se, da je vse tisto, kar z igro privre na plano, tudi že globoko ponotranjeno, je že tisto, čemur rečemo prvotno besedilo življenja, in je tudi tisto, kar je navsezadnje danes družbeno povsem sprejemljivo. Življenjske usode petih akterjev pa so skorajda mimogrede navržene v prologu in epilogu. Dramsko besedilo 5fantkov.si, ki med drugim apostrofira in duhovito polemizira z globalno gledališko uspešnico, na več ravneh razpira in problematizira genezo sodobnih medčloveških odnosov ter nravi, in sicer na način igre in skozi igro, ter prepušča bralcem in gledalcem, da se sami opredelijo do pred-stavljenega. Zato lahko navsezadnje tudi mi parafraziramo špasni marketinški slogan: V času, ko svet pretresajo laži, pet fantkov govori resnico.
 
  Bralne uprizoritve:  
 
  Važne povezave:
Prešernovo gledališče
 
 
 
***Vsa dramska besedila, objavljena na tej strani, so avtorska dela in so varovana v skladu z določili Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (Ur. l. RS, št. 94/2004 – ZASP-UPB1). Dramska besedila na tej spletni strani so objavljena izključno z namenom predstavitve avtorjev in njihovih stvaritev. Za kakršnokoli nadaljnjo uporabo avtorskih del je potrebno pridobiti pisno dovoljenje avtorjev besedil oziroma imetnikov avtorskih pravic. Kontaktni naslovi avtorjev so navedeni v vsaki datoteki z besedilom.
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
AVTORJI
 
�rli Maja
Antonič Kruno
Avdić Damir
Brodar Urška
Grabnar Kogoj Zalka
Grote Jason
Hain Alenka
Hamer Simona
Ilc Iztok
Ivanc Jera
Kokelj Nina
Komljanec Kim
Ku�r Jerneja
Lee Young Jean
Ličen Amedeja
Lindov Naida
Marek Miha
Margraff Ruth
Marković Milan
Mazzini Miha
Nenezić Obrad
Neziraj Jeton
Nikolić Vanja
Oblak Teja
Pavček Saša
Pop Tasić Nebojša
Potočnjak Draga
Radešček Kristina
Rakef Saška
Repe Neja
Rezman Peter
Rudolf Matevž
Semenič Simona
Stevanović Maja
Tratnik Polona
Vevar Rok
Zelinka Andreja
Šegina Miomira
Šiler Martina
Šuškić Tamara
Žulj Rona