Umetniška skupina Preglej: ZAKON!
(preglejev kolaž bolj ali manj lahkih komadov)
12.03.2010
 
 
Warning: opendir(/home/glej/public_html/preglej/preglejadmin/img/bralne/za/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home/glej/public_html/preglej/php/getfirstimg.php on line 18
  Odziv umetniške skupine Preglej na aktualno temo sprejemanja Družinskega zakonika.

Miha Marek dramski in medicinski amater, nadaljuje svoje raziskovanje družbene reprezentacije moškega premoženja, ki ga je pričel leta 2006 z učnim komadom Feminizem. Naslov: Feminizem 2: vrnitev potlačenega.;.

Peter Rezman je po letu 2005 ponovno, v laboratoriju Preglej, precej eksperimentiral z absurdom in tako z nesmislom osmislil svojo kratko dramsko for(m)o. V performansu bo udeležen s štirimi Pojavi.;.

Barbara Skubic, piska ali nekaj takega, Naravno da naravno (nekoliko pitijski naslov za relativno realistično pričanje o popolnoma banalni stvari);.

Maja Šorli, dramaturginja, wannabe dramatesa, avtorica teksta Družina je lahko raznospolna, istospolna ali pa ribiška;.

Barbara Kartland, Brezmadežno spočetje;.

Simona Hamer (se) še vedno išče. Išče tudi naslov svojega "prizorčka". Vsem potencialnim najditeljem se zahvaljuje in sporoča, da ga lahko obdržijo ali donirajo v humanitarne namene.;.

Zalka Grabnar Kogoj, dramatičarka, vedno rada pokuka v Preglej in se čudi, kaj bi vse morala spregledati. Včasih se navduši nad ornitologijo, naslov njenega komada Naredimo kukavice normalne..

Simona Semenič, piska, spet.
 
 
  Preglejev laboratorij (skrajšano imenovan PGLab) je nastal iz skupine ljudi, ki so se srečali na delavnicah dramskega pisanja v Kranju v času 35. tedna slovenske drame in samoiniciativno nadaljevali srečevanja v pisarni Gledališča Glej, ki so v začetku leta 2006, po prizadevanjih dramaturginje in dramatičarke Simone Semenič, tudi uradno postala program Gledališča Glej. Skupina se redno srečuje z namenom branja lastnih tekstov in izboljševanja le-teh ter pisanja novih. Zaradi potrebe po preizkušanju napisanega na odru, so se začele bralne uprizoritve, ki so mnogokrat presegle svoj žanr v obliki celovečernih dogodkov. .

Preglejev laboratorij je le ena od aktivnosti Pregleja; stalna ekipa udeležencev je v poglavju Ready-made besedila v slovenskem gledališču, Maje Šorli objavljenjem v Drama, tekst, pisava, MGL, 2008 imenovana Preglejčki..

Preglejčke zanima dramatika, čeprav nekateri objavljavljajo tudi poezijo in prozo. Rok Vevar, mentor delavnic v programskem letu 2006/07, je bil idejni vodja iniciative o lastnih ready-made besedilih, ki so se predstavila na dogodku Devet lahkih komadov in bila prijavljena na Grumov natečaj. V izvedbi performensa Devet lahkih komadov so sodelovali avtorice in avtorji na različni stopnji (ne)uveljavljenosti; Iztok Ilc, Miha Marek, Peter Rezman, Rok Vevar, Zalka Grabnar Kogoj, Jerneja Kušar, Simona Semenič. Devet lahkih komadov je provociral kot še neznana, nepreizkušena možnost odrskega dogodka in doživel kar nekaj kasnješih teoretičnih preizpraševanj in kritiških refleksij. Publika je lahko prosto prihajala in odhajala, deviacija od norme je razširjala možnost percepcije gledališkega dogodka; fokus je bil drugje in ne na formalno popolnim uprizarjanjem..

Umetniška skupina Preglej je leta 2007 dobila nagrado Zlato gnezdo za razvoj in mednarodno izmenjavo dramskih pisav.
 
Dramski teksti:
Režija: Hamer Simona
Igrajo: Rezman Peter
Rakef Saška
Novak Medea
Grabnar Kogoj Zalka
Hamer Simona
Marek Miha
Skubic Barbara
Černe Damjana
Petrovec Janko
Sodelujejo še: Rezman Peter (Avtor besedila)
�rli Maja (Avtor besedila)
Rakef Saška (Avtor besedila)
Grabnar Kogoj Zalka (Avtor besedila)
Grabnar Kogoj Zalka (Organizacija)
Hamer Simona (Avtor besedila)
Marek Miha (Avtor besedila)
Skubic Barbara (Avtor besedila)
 
   
 
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 

Warning: opendir(/home/glej/public_html/preglej/preglejadmin/img/bralne/za/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home/glej/public_html/preglej/php/getthumbs.php on line 22