Peter Rezman
KNAPOVKSA VEČERJA
Premiera, 10. junija 2009 ob 20. uri, Muzej Premogovništva Slovenije, Velenje
 
   
 režija Karlija Čretnika.
Igrajo: Cveta Koprivnikar v vlogi Ančke, Marjan Matijevič v vlogi Jozota, Ruda Strmčnik ali Peter Iršič v vlogi Ruda, Drago Seme v vlogi Rigla, Karli Čretnik v vlogi Fickota in Ante Kovačević v vlogi Obleza. Scena, izbor glasbe: Karli Čretnik
Knapovska večerja je komedija, burka, ki temelji na pristni, vsakdanji knapovski zafrkanciji. Ta je vzniknila in živi v še vedno trdem knapovskem vsakdanjiku. Jozo, ki je prišel med knape s trebuhom za kruhom, ali še bolje, ki so ga v rani mladosti poiskali v takrat še bratski južnejši republiki nekdanje skupne države, s svojim kameratom z obronkov Šaleške doline, Rudom, ušpiči malo nenavadno potegavščino. A v bistvu je težava posledica sitnarjenja dežurnega inšpektorja Fickota, ki s svojimi pravili zagreni šiht tudi staremu štajgerskemu mačku Riglu. V sedmih slikah bomo lahko povezali zgodbo v celoto in na koncu morebiti razumeli Jozota, njegovo preganjavico zaradi obleza in zakaj se mu po dolgih, enoličnih letih zdijo vse ženske, ki mu prekrižajo pot, na las podobne njegovi ženi Ančki. Že prej pa se nam bo gotovo posvetilo, kaj poleg črnega kafeja sodi h knapovski večerji. Kdor tega ne bo pogruntal sam, mu ne avtor, ne igralci ne moremo pomagati, bomo pa za lažje razumevanje neveščim knapovskega jezika pojasnili, da fedrat pomeni pridobivati premog in tudi na splošno delati; frlezcimer je prezivnica; hajer je izkušen kopač; iberure so nadure; kamerat je sodelavec, tovariš; kibl je posoda za opravljanje velike potrebe v jami, kiblpuda pa prostor, kjer je skrit kibl; koln je premog, lignit; oblez je sodelavec na istem delovišču, vendar na drugi izmeni; oberštajger je višji nadzornik oziroma poslovodja; ort je delovišče; puda je v jami običajno z deskami obdelan prostor, niša za različne namene; rigl je masiven lesen nosilec iz okroglega, neobrezanega lesa; šaht je jašek, tudi splošni izraz za rudnik; šala je uvozno izvozna kletka ki vozi po jašku; šiht je osemurni delovni dan; štajger je nadzornik; zafrtajflati pomeni zatožiti; zajbrati je pomenilo kopanje premoga na transporter, tudi splošno garati; zonderga pa je razno razna krama.
Peter Rezman.
 
 
  Važne povezave:
Peter Rezman
 
   
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 
NATEČAJ ZA IZVIRNA DRAMSKA BESEDILA (04.06.2011)
 
KD Integrali razpisuje natečaj za izvirna dramska besedila!!!
(02.09.2010)
 
V Gledališču Glej pripravljajo program projektov za naslednja tri leta. Poziv je odprt do 15. avgusta 2009 na naslovu poziv@glej.si. Sprejemajo koncepte in ideje za projekte ter dramska besedila. (14.06.2009)
 
Peter Rezman
KNAPOVKSA VEČERJA
Premiera, 10. junija 2009 ob 20. uri, Muzej Premogovništva Slovenije, Velenje
(09.06.2009)
 
Naša umetniška vodja, SIMONA SEMENIČ je dobila Grumovo nagrado. (05.04.2009)