Dejavnosti KD Integrali in PreGleja v sezoni 2007/2008 
   
 
PreGlejev laboratorij (od septembra 2007 do junija 2008):
Srečevanja potekajo vsako drugo in četrto soboto v mesecu v prostorih gledališča Glej. PG laboratorij se ukvarja z razvojem slovenske dramske pisave in raziskovanjem sodobnega gledališkega izraza. Združuje dramske ustvarjalce, teoretike in mentorje (tudi goste iz tujine) ter vse zainteresirane za novo dramatiko.

Bralne uprizoritve (od septembra 2007 do junija 2008): enkrat na mesec se organizirajo bralne uprizoritve novih dramskih besedil v gledališču Glej ali galeriji Škuc. Vajam za bralno uprizoritev poleg režiserja in igralcev prisostvuje tudi dramski avtor, bralna uprizoritev pa se zaključi s pogovorom in okroglo mizo. Besedilo se nato objavi na spletni strani PreGleja. Prvo na vrsti bo besedilo Amedeje Ličen Od kraja do raja 30. 9., ki ga je avtorica razvijala s podporo PG laboratorija. Drugo pa besedilo Miomire Šegina 28. 10. Avtorica je besedilo razvijala v sklopu projekta Mit kot usoda, ki je večletni mednarodni partnerski projekt umetnikov in znanstvenikov iz slovanskih držav zahodnega Balkana z namenom, da odkrijejo mehanizme ustvarjanja in promoviranja modernih mitov.

PREGLEJ NA GLAS! (od 26. novembra do 8. decembra): festival bralnih uprizoritev, ki bo potekal v Cankarjevem domu. Po otvoritveni predstavi Vse Življenje Andreje Zelinka bo sledilo devet bralnih uprizoritev (po eno besedilo iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, črne gore, Kosova in Makedonije ter tri slovenska besedila), okrogle mize in dramske delavnice. Festival je posvečen je sodobnemu gledališkemu izrazu, ki povezuje dramske ustvarjalce, teoretike in širšo publiko iz različnih držav.

Drugo Življenje (od septembra 2007 do maja 2008): projekt, ki raziskuje vpliv novih medijev na dramsko formo in vlogo dramatike v sodobnem svetu. Sestavlja ga sklop delavnic in gledaliških dogodokov, ki analizirajo odnos med virtualnim in realnim ter dinamiko in naravo njunega soobstajanja. Prva delavnica se bo odvila 22. in 23. septembra v Ljubljani pod vodstvom Maje Pelević in Milana Markovića in nato oktobra v Mariboru v času Borštnikovega srečanja. Projekt bo potekal v navezavi s teoretiki in dramatiki iz Beograda in Novega Sada.

INTEGRIRAMO!: natečaj dramskih besedil. Avtor bo izbrano besedilo razvijal v sodelovanju s priznanim tujim režiserjem, s slovenskimi igralci in dramaturgi. Končni rezultat bo odrska uprizoritev besedila. Na prvem natečaju letos spomladi je bilo izbrano besedilo Andreje Zelinka Vse Življenje, ki bo krstno uprizorjeno 22. novembra v režiji Sunčice Milosavljević. Vsem avtorjem, ki pošljejo svoja besedila, pa je na voljo mentorska podpora za nadaljne delo v okviru PG laboratorija. Razpis za drugi natečaj bo objavljen do konca oktobra.

nEEd Circuit: mednarodni festival v Londonu, ki bo potekal marca prihodnje leto v Londonu. Gre za londonsko postavitev dramskih besedil s festivala PREGLEJ NA GLAS! v angleškem jeziku s tamkajšnjimi režiserji in igralci.

Udeležba na Sterijinem pozorju (maj, junij 2008): delavnice in predstavitev slovenske nove dramatike v Novem Sadu. Sterijino pozorje ustvarja, organizira strokovne in znanstveno raziskovalne naloge iz področja gledaliških, dokumentarističnih in informativnih dejavnosti. Organizira srečanja študentov visokih šol (Pozorje mladih), redna strokovna srečanja domačih in tujih teatrologov, kritikov, dramskih piscev in scenskih umetnikov.
 
   
   
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 
NATEČAJ ZA IZVIRNA DRAMSKA BESEDILA (04.06.2011)
 
KD Integrali razpisuje natečaj za izvirna dramska besedila!!!
(02.09.2010)
 
V Gledališču Glej pripravljajo program projektov za naslednja tri leta. Poziv je odprt do 15. avgusta 2009 na naslovu poziv@glej.si. Sprejemajo koncepte in ideje za projekte ter dramska besedila. (14.06.2009)
 
Peter Rezman
KNAPOVKSA VEČERJA
Premiera, 10. junija 2009 ob 20. uri, Muzej Premogovništva Slovenije, Velenje
(09.06.2009)
 
Naša umetniška vodja, SIMONA SEMENIČ je dobila Grumovo nagrado. (05.04.2009)