PREDSTAVITEV SLOVENSKE DRAMATIKE V NOVEM SADU
12. maj – 2. junij
 
   
 Na povabilo Sterijinega pozorja bosta 28. in 29. maja bralno uprizorjeni dve besedili slovenskih dramatikov.

Na natečaju za izvirno dramsko besedilo, na katerem je bilo za projekt INTEGRIRAMO! izbrano besedilo Andreje Zelinka Vse Življenje, sta bila izbrani še besedili Polone Tratnik Čakalnica in Tine Štabuc Lepilo, ki sta bili predlagani za predstavitev na Festivalu Sterijino pozorje v Novem sadu. Ker pa se slednji festivala ne moreta udeležiti je bilo za predstavitev na festivalu predlagano besedilo Petra Rezmana Hiša. Festivala se bo s svojim dramskim besedilom Več, ki je bilo bralno uprizorjeno v okviru programa PreGlej 16. 5. 2005, udeležila tudi Simona Semenič. Besedili bosta uprizorjeni v srbskem jeziku, s srbsko ekipo. Besedili je prevedel Željko Perović.
Slovenska dramatika, ki bosta gostovala na tem eminentnem gledališkem festivalu v Srbiji, se bosta udeležila tudi delavnic in okroglih miz v sklopu festivala.

Festival Sterijino Pozorje Novi sad
Novosadski festival tekmovalnega značaja je bil ustanovljen leta 1956, ob proslavi 150 obletnice rojstva in 100 obletnice smrti velikega srbskega komediografa Jovana Popovića Sterije. Njegovi programski cilji so bili že takrat jasno zastavljeni: da se preko stalnega festivala promovira in izboljšuje scensko umetnost ter podpira razvoj nacionalne dramske književnosti in scenskega izraza. Sterijino pozorje tudi ustvarja, organizira strokovne in znanstveno – raziskovalne naloge iz področja gledaliških, dokumentarističnih in informativnih dejavnosti. Organizira srečanja študentov visokih šol (Pozorje mladih), redna strokovna srečanja domačih in tujih teatrologov, kritikov, dramskih piscev in scenskih umetnikov. Izdaja monografske publikacije in periodiko o scenskih umetnostih in dramatiki. Sterijino Pozorje si je tako pridobilo status najeminentnejše srbske gledališke institucije preko katere in v kateri se gledališče razvija in išče nove možnosti za povezave in vključevanja v sodobne svetovne gledališke tokove.
 
 
  Važne povezave:
Festival Sterijino Pozorje
 
   
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 
NATEČAJ ZA IZVIRNA DRAMSKA BESEDILA (04.06.2011)
 
KD Integrali razpisuje natečaj za izvirna dramska besedila!!!
(02.09.2010)
 
V Gledališču Glej pripravljajo program projektov za naslednja tri leta. Poziv je odprt do 15. avgusta 2009 na naslovu poziv@glej.si. Sprejemajo koncepte in ideje za projekte ter dramska besedila. (14.06.2009)
 
Peter Rezman
KNAPOVKSA VEČERJA
Premiera, 10. junija 2009 ob 20. uri, Muzej Premogovništva Slovenije, Velenje
(09.06.2009)
 
Naša umetniška vodja, SIMONA SEMENIČ je dobila Grumovo nagrado. (05.04.2009)