Saša Rakef: Dom
Prešernovo gledališče Kranj in Gledališče Glej
 
   
   
 Besedilo Dom je pod naslovom Zatočišče Saša Rakef razvijala v PreGlejevem Laboratoriju, prvič je bil bralno uprizorjen 12.3. v Gledališču Glej (režija: Sebastijan Horvat).
Zatočišče je bilo po izboru selektorja Roka Vevarja tudi eno izmed treh besedil, ki so bila oktobra 2006 predstavljena v New Yorku na festivalu European dreams festival in sicer v sklopu projekta REDEYE.
Nova inačica besedila je bila predstavljena tudi na festivalu PREGLEJ NA GLAS! (režija Jay Scheib).
Zrela, pretresljiva in šokantna drama o najintimnejših medčloveških odnosih, hkrati pa avtorica raziskuje v njej tudi naravo gledališkega medija ter njegovo razmerje med fikcijo in realnostjo.
Premiera: marca 2007

Koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj, Gledališča Glej in Britanskega sveta (British Council)

Po več letih se iz tujine k ostareli in po prometni nesreči ohromeli materi vrne 38-letna hči, da bi skrbela zanjo. Vendar hčerkina vrnitev matere ne navda z veseljem, ampak sproži plaz očitkov in nerešenih travm iz mladosti.

Mati hčerki očita, da jo je pred leti zapustila zaradi avanture s poročenim moškim, hčerka očita materi, da jo je zmeraj zasmehovala in sovražila, kot je sovražila in odgnala tudi njenega očeta. Hčerka se kljub konfliktnemu odnosu z materjo odloči, da bo ostala doma ter skrbela zanjo. Za začetek hoče popraviti razpadajočo hišo. Zato najame delavce, ki začno podirati stene, vendar ji načrt ne uspeva najbolje, kar sproži v materi še večji posmeh, in že tako boleč odnos samo še zaostri. Njuno skupno življenje se tako zmeraj bolj spreminja v moro, v kateri se mati sadistično izživlja nad hčerko, ta pa materino verbalno in psihično nasilje sprejema z mazohistično vdanostjo in potrpežljivostjo. Vsa situacija postopoma kulminira v pravi pekel, ko hčerka spusti v njuno hišo še potepuške pse, ki ji predstavljajo nadomestilo za otroke. Toda psov je vsak dan več, tako da za mater in hčerko zmanjkuje prostora v hiši, ta pa se iz trpeče žrtve počasi prelevi v kruto in neusmiljeno maščevalko.


26-letna avtorica drame Zatočišče Saša Rakef sodi med najbolj prodorne in umetniško zrele dramatičarke najmlajše generacije. Po študijih v Ljubljani, na Finskem (ECS Theatrelaboratory), v Beogradu in v Mostarju se je leta 2005 vpisala na Oddelek za gledališke študije in kreativno pisanje na Metropolitansko univerzo v Londonu. Kot performerka je sodelovala v projektih pri nas in v tujini, v okviru Tedna slovenske drame pa je sodelovala tudi na dramskih delavnicah. Na letošnjih, ki jih je vodil britanski režiser Jan van den Bosch, je navdušila s svojo dramo Zatočišče, ki je tik pred tem doživela bralno uprizoritev v okviru PREGLEJA v Ljubljanskem gledališču GLEJ.


Tematsko in uprizoritveno zahtevno besedilo, ki vas gotovo ne bo pustilo ravnodušnih, bo režiral Sašin mentor na delavnicah, britanski režiser Jan van den Bosch, ki se je prav tako kot mi, navdušil nad njeno dramo. V svoji mednarodni karieri je režiral v Veliki Britaniji, na Slovaškem, v Latviji in Rusiji, za svoje delo pa je prejel številne nagrade in priznanja.
 
  
  
  
 Rakef Saška (Avtor besedila)  
  
  Prešernovo gledališče Kranj  Prešernovo gledališče Kranj
Gledališče GLEJ  Gledališče Glej
British Council Slovenia  British Council Slovenia
 
  
   
  
  Saša Rakef: ZATOČIŠČE, 12.03.2006.
REDEYE New York
PREGLEJ NA GLAS!
 
   
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 
PreGlejev Laboratorij 2008
 
PreGlejev Laboratorij 2007
 
PREGLEJ NA GLAS! 2007
25.11. - 8.12.
 
SECOND LIFE
 
Andreja Zelinka: VSE ŽIVLJENJE
 
MIT KOT USODA
 
INTEGRIRAMO!
 
Saša Rakef: Dom
Prešernovo gledališče Kranj in Gledališče Glej
 
PREGLEJ NA GLAS! 2006
27.11.-9.12.
 
REDEYE
Predstavitev slovenske nove dramatike na festivalu European Dreams v New Yorku
 
Focus On the Stage