KRSTNA UPRIZORITEV
Zalka Grabnar Kogoj: AMPAK DANE


30.05.2008
 
 
  Ampak Dane je monodrama, ki jo je avtorica razvila iz kratke zgodbe Koncert za nevrotika. S kratko zgodbo je bila uspešna na festivalu Fabula v proznem mnogoboju in se je ob spodbudi Preglejevcev lotila obseżnejšega dela. Bralna uprizoritev je bila februarja 2007. Ampak Dane je avtoričin drugi celovečerni dramski tekst in prva uprizoritev.

Vsebina:
Jonatana Hruško in Daneta domnevno povezuje dolgoletno prijateljstvo in tesna medsebojna navezanost. Danetova nenadna oznanitev, da bo zaradi selitve v London zapustil prijatelja, v Jonatanu povzroči velik pretres, ki zamaje njegovo notranjo urejenost. Jonatan je loďčen, ravnokar odpuščenen babjak, predan prevajalec in kritikaster vsega, kar srečuje in kar ga obdaja. Prepričan je, da bi se imel Dane dosti bolje, če bi v London odpotovala skupaj. V dogajanje vstopimo na mestu, ko se Jonatan, globoko prizadet, protestno osami -zapre se v kopalnico -, kjer njegova emocionalna stiska botruje neizprosnemu razčiščevanju odnosa do Daneta in ostalega sveta.

"Dobro se počutim. Drugi me pa ne razumejo. Problem je zunaj mene. Ne morem se sprijazniti s tem, da je človek manj ranljiv, če je prijazen. Nočem biti ranljiv, zato tudi nisem prijazen. če bom prijazen, me bodo ljudje izkoriščali. Nočem, da me izkoriščajo. Zato tudi ne bom prijazen. Če bom prijazen, me bodo izkoriščali. Nisem pokvarjen! Zaprt sem, ampak dostopen."
 
 
  Produkcija ŠKUC gledališče in Gledališče Glej

Zahvaljujejemo se sponzorju Vita Acivus d.o.o z blagovnima znamkama Deveta vas in Zlati zob.
 
Dramski teksti: Grabnar Kogoj Zalka - AMPAK DANE (monodrama)
Režija: Valcl Ajda
Igrajo: Štefe Milan...Jonatan Hruška
Sodelujejo še: Oven Janko (Tehnik)
Ilc Iztok (Organizacija)
Remeta Igor (Tehnik)
Valcl Ajda (Kostumografija)
Valcl Ajda (Scenografija)
Hamer Simona (Organizacija)
 
 
  Važne povezave:
Gledališče Glej
Škuc gledališče
 
 
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 
  14dane - 480/360
 
  33dane - 480/360
 
  31dane - 480/360
 
  22dane - 480/360
 
  24dane - 480/360
 
  05dane - 480/360
 
  37dane - 480/360
 
  07dane - 480/360