Andreja Zelinka: VSE ŽIVLJENJE  
   
 Vse življenje je prva celovečerna drama avtorice Andreje Zelinka. Nastala je kot kratka enodejanka v okviru dramskih delavnic na Tednu slovenske drame v Kranju 2005. V decembru 2005 je bila kratka enodejanka bralno uprizorjena v Gledališču Glej, v marcu 2006 pa na Tednu slovenske drame v PG Kranj. Na njeni osnovi je razvita celovečerna enodejanka z istim naslovom. Po izboru žirije v sestavi Primoža Jesenka, Ane Perne in Roka Vevarja je bilo besedilo Vse življenje izbrano na natečaju Kulturnega društva Integrali in s tem uvršečno v projekt INTEGRIRAMO!.

Obrazložitev žirije:
Drama Vse življenje Andreje Zelinka je sicer pisana v navidez realističnem jezikovnem registru, vendar z vzpostavljanjem situacijskih kontekstov avtorica dosega drugačne učinke: odnos, ki se izriše med osebama, kaže na neko temeljno neskladnost, opisano s pomočjo popolnoma različnih postopanj in prepričanj. Dva različna načina biti, ki že leta sobivata, a se v resnici ne moreta združiti v harmonično celoto, pokažeta, kako ima lahko skupna preteklost popolnoma različna spominska zapisa. Ob navajanju dogodkov se pokaže prepad, ki ju je za večno obsodil na bivanje drugega ob drugem in ne drugega z drugim. Dialog, ki se mestoma spusti v opise postranskih, zato nepotrebnih situacij, je speljan skladno z – zaradi nejasnosti, v katero je ovita njuna usoda – rahlo srhljivo atmosfero.
Žirija se je odločila, da besedilo, ki bo v ponovni obdelavi prav gotovo zbrusilo nekatere svoje ostre robove, izbere za uprizoritev v okviru programa »Integriramo!«.

Kratka vsebina:

Mož in Žena si pripravljata zajtrk. Tokrat brez Pikija, ki je umrl, ne da bi okusil podarjeno svobodo. Vendar pa Pikijeva smrt ni edino, kar muči Moža in Ženo. Skozi vrsto dogodkov se začne razkrivati zgodba njunega življenja, obenem pa nam je vedno bolj jasno, da se pripravlja še nekaj. Nekaj, kar ju privede do tega, da se začneta spraševati o smislu življenja.


 
  
  
  
 Zelinka Andreja (Avtor besedila)
Milosavljević Sunčica (Režija)
Brecelj Marijana (Igralec)
Pavlin Sandi (Igralec)
 
  
  KD Integrali  
MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO  
Gledališče GLEJ  
 
  
   
  
  več o projektu INTEGRIRAMO!
 
   
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 
PreGlejev Laboratorij 2008
 
PreGlejev Laboratorij 2007
 
PREGLEJ NA GLAS! 2007
25.11. - 8.12.
 
SECOND LIFE
 
Andreja Zelinka: VSE ŽIVLJENJE
 
MIT KOT USODA
 
INTEGRIRAMO!
 
Saša Rakef: Dom
Prešernovo gledališče Kranj in Gledališče Glej
 
PREGLEJ NA GLAS! 2006
27.11.-9.12.
 
REDEYE
Predstavitev slovenske nove dramatike na festivalu European Dreams v New Yorku
 
Focus On the Stage