Prešernovo gledališče Kranj, revija Sodobnost in British Council
znova razpisujejo DELAVNICE DRAMSKEGA PISANJA
 
   
 Prešernovo gledališče Kranj, revija Sodobnost in British Council znova razpisujejo DELAVNICE DRAMSKEGA PISANJA K sodelovanju vabimo neuveljavljene dramatike, performerje, koreografe, začetnike in tiste z izkušnjami, ki si želijo spoznati širine gledališkega jezika in v procesu kreativnega sodelovanja razvijati svoje ideje za dramska besedila.

Dramske delavnice bodo potekale v okviru 37. tedna slovenske drame, ki bo od 17. marca do 1. aprila 2007 v Prešernovem gledališču v Kranju.

Odvijale se bodo v dopoldanskih in popoldanskih urah, udeleženci pa bodo na osnovi prispelih prijav razvrščeni v dve delavnici:

1. delavnica: Načrtovanje gledališkega besedila – mentorica Sunčica Milosavljević

Namen delavnice je usvojiti tehnike sistematičnega pristopa h gradnji dramske strukture – in to v fazi pred pisanjem dramskih dialogov. Predvsem je namenjena dramatikom, odprta pa je tudi za performerje, koreografe in druge ustvarjalce, katerih delo vključuje dramaturško načrtovanje. Udeleženci bodo iz svojih idej razvili sinopsis, treatment (razgradnjo scenarija) in en dialoški prizor. Delavnica bo potekala od 15. do 18. marca 2007 v srbskem ali angleškem jeziku, udeleženci pa bodo lahko pisali v maternem jeziku. Končala se bo z javno predstavitvijo dela.

2. delavnica: Dialogi na odru – mentor Jan van den Bosch

Drugi sklop delavnic bo potekal v sodelovanju z mladimi režiserji in igralci. Namenjen je predvsem dramatikom z dobro izdelano idejo in močno željo po sporočanju. Delavnica bo skušala besedila natančno udejanjiti in prikazati, kako dialogi delujejo na odru. Pisci bodo najprej ustvarili nove dialoge, pozneje pa bodo z režiserjem in igralci svoja besedila nadgrajevali in jih na koncu javno predstavili v kratkih prizorih (do 15 minut). Delavnica bo med 24. in 29. marcem 2007 in bo potekala v slovenščini, razen komunikacije z mentorjem, ki bo v angleščini.


Pisci naj prijavi (ki mora vsebovati ime, priimek, naslov, telefon, elektronski naslov in kratek življenjepis) – skupaj s pisno željo po udeležbi – priložijo še opis ideje, s katero se želijo ukvarjati na delavnici, in sicer:


• z naslovom v eni besedi,
• s kratko predstavitvijo ideje v največ petdesetih besedah,
• s širšo obrazložitvijo ideje (zakaj pišejo, zakaj ravno ta ideja, kaj si želijo s tem povedati, kaj doseči pri občinstvu ...) v največ petsto besedah.

Prijavi naj priložijo tudi izjavo, da so pripravljeni plačati kotizacijo v višini 40 € (za študente s statusom 20 €) na transakcijski račun 01252-6030355612 s pripisom »Za dramske delavnice«.

Prijave sprejemamo vključno do 15. februarja 2007 na elektronski naslov pgk@pgk.si.

Ker je število omejeno, bodo udeleženci izbrani na podlagi poslanih prijav. O izbiri jih bomo obvestili najpozneje do 1. marca 2007.
 
 
  Važne povezave:
Sunčica Milosavljević
Jan van den Bosch
 
   
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 
NATEČAJ ZA IZVIRNA DRAMSKA BESEDILA (04.06.2011)
 
KD Integrali razpisuje natečaj za izvirna dramska besedila!!!
(02.09.2010)
 
V Gledališču Glej pripravljajo program projektov za naslednja tri leta. Poziv je odprt do 15. avgusta 2009 na naslovu poziv@glej.si. Sprejemajo koncepte in ideje za projekte ter dramska besedila. (14.06.2009)
 
Peter Rezman
KNAPOVKSA VEČERJA
Premiera, 10. junija 2009 ob 20. uri, Muzej Premogovništva Slovenije, Velenje
(09.06.2009)
 
Naša umetniška vodja, SIMONA SEMENIČ je dobila Grumovo nagrado. (05.04.2009)