DELAVNICE DRAMSKEGA PISANJA
Z MENTORJI IZ ZDA 1.12.-3.12. in 7.,8.12.
 
   
 PreGlej in KUD Sodobnost International organizirata
DELAVNICE DRAMSKEGA PISANJA Z MENTORJI IZ ZDA


Prijava:
Kim Komljanec kim@kud-fp.si
ali
v pisarni Gledališča Glej vsak delavnik od 11.00 do 14.00.

V začetku decembra se bodo v Ljubljani odvile tri delavnice za pisce dramskih besedil. Namenjene so tako začetnikom kot tudi tistim, ki imajo že nekaj izkušenj. Delavnice so brezplačne, plačati je potrebno le prijavnino (2.000 SIT na delavnico), s katero si zagotovite mesto na delavnici, saj je število udeležencev omejeno. Vse tri delavnice bodo potekale v angleškem jeziku.

Kdo bo delavnice vodil in kakšna bo vsebina?
1. Jason Grote piše in poučuje dramatiko v New Yorku in po ZDA. Več o njem na www.jasongrote.com. Delavnica se bo ukvarjala z osnovami zgodbene strukture in pisanjem dialoga, obenem pa se bo posvečala tudi čutnemu spominu, neobičajnim strukturam drame, pisanju »iz jezika« ter prostorskemu, vizualnemu in slušnemu pristopu k pisanju za oder.

2. Young Jean Lee piše dramatiko in režira predstave po svojih in tujih tekstih v sodobnih newyorških gledališčih. Več o njej na www.newdramatists.org in www.13p.org. Delavnica bo posredovala gledališke pristope nekaterih najbolj sodobnih newyorških gledaliških skupin. Mentorica bo pokazala video odlomke njihovega dela in praktično razložila, kako je njihove strategije soustvarjanja dramskega besedila in njihov punk-rock »do it yourself« pristop uporabila pri svojem – zelo drugačnem – delu pisca in režiserja. To bo delavnica o tem, kako se od drugih umetnikov lahko kaj naučimo in najdemo pri njih navdih za svoje delo, ne da bi pri tem izgubili svoj lasten izraz in izvirnost.

3. Ruth Margraff piše besedila za gledališča, opero in druge zvrsti glasbe ter poučuje dramatiko po ZDA in po vsem svetu. S skladateljem Nikosom Briscom je kot voditeljica delavnic in avtorica sodelovala na številnih evropskih festivalih. Več o njej na www.ruthmargraff.com.
Delavnica se bo osredotočala na vprašanja kot npr.: Ali lahko nova dramatika svojo obliko povzame po drugih žanrih in oblikah umetnosti? Ali lahko na novo dramatiko vplivajo povsem druge »discipline«, kot npr. borilne veščine kitajskih shaolinov, grški blues, Bollywood itd.? Mentorica bo predstavila nekatere sodobne ameriške drame z neobičajno formo in govorila o tem, kako se lahko nova dramska besedila in novi pisci dramatike razvijajo iz papirja, glasbe, vaje in iz potovanj po svetu.

Kdaj in kje se bodo delavnice odvijale?
Delavnice bodo potekale v prostorih gledališča Glej, in sicer
1. 12. – spoznavno srečanje z vsemi tremi mentorji
2. in 3. 12. – Jason Grote in Young Jean Lee
7. in 8. 12. – Ruth Margraff


DRAMSKO PISANJE ZA VSAKOGAR (mentor Jason Grote) Jason Grote bo vodil delavnico, ki bo primerna za začetnike, tiste, ki so nekje na sredini, in že izkušene pisce. Delavnico bodo sestavljale vaje, branja novonapisanih besedil in »domačih nalog«, ki bodo prilagojene potrebam posameznika. Delavnica se bo ukvarjala z osnovami zgodbene strukture in pisanjem dialoga, obenem pa se bo posvečala tudi čutnemu spominu, neobičajnim strukturam drame, pisanju »iz jezika« ter prostorskemu, vizualnemu in slušnemu pristopu k pisanju za oder. Delavnica bo potekala v angleščini.

KDO JE JASON GROTE?
Jason Grote živi v New Yorku in je avtor dram 1001, This Storm is What We Call Progress, Hamilton Township, Box Americana in mnogih drugih. Kot dramatik je sodeloval s številnimi gledališči v New Yorku in drugod po ZDA (npr. 24-Hours Plays, Baltimore Center Stage, The Brick, Denver Center Theater, Soho Rep, The Flea in še mnogimi drugimi ). Objavlja v publikacijah kot npr. American Theater, The Brooklyn Rail, The Back Stage Book of New American Short Plays itd. Prejel je tudi številna priznanja in nagrade, med drugim je bil nominiran za nagrado Josepha Kesselringa 2007 (odločitev o nagrajencu v trenutku pisanja tega besedila še ni bila sprejeta). Jason Grote je član organizacije New Dramatists (www.newdramatists.org) in kluba PEN ter je eden od vodij laboratorija za pisce in režiserje v gledališču Soho Rep v New Yorku in sourednik za gledališče pri časopisu The Brooklyn Rail. Trenutno poučuje pisanje za oder in film na Rutgers University. Magistriral je na New York University. Slovenskemu občinstvu se je že in se še bo predstavil s svojo dramo The Hamilton Township, ki je objavljena v posebni izdaji revije Mentor (A New York – Ljubljana Translation Think Tank, Ljubljana, JSKD, 2006) in ki bo z bralno uprizoritvijo predstavljena v okviru projekta PreGlej v decembru 2006. Več o Jasonu Grotu si lahko preberete na www.jasongrote.com.


PISANJE DRAMATIKE – POTOVANJE (mentorica Ruth Margraff)
Delavnica Ruth Margraff se bo osredotočala na vprašanja kot npr.: Ali se lahko nova dramatika navdihuje iz potovanj? Ali lahko nova dramatika svojo obliko povzame po drugih žanrih in oblikah umetnosti? Ali lahko na novo dramatiko vplivajo povsem druge »discipline«, kot npr. borilne veščine kitajskih shaolinov, grški blues, Bollywood itd.? Kako lahko raziskovanje ali glasba služita kor navdih pisanju ali nastopanju? Mentorica bo predstavila nekatere sodobne ameriške drame z neobičajno formo, med drugim npr. drame iz zbornika A Journal of Plays from Brown University, Moon Marked and Touched by the Sun, Divine Fire: 8 Contemporary Plays Inspired by the Greeks. Na delavnici bo govora o tem, kako se lahko nova dramska besedila in novi pisci dramatike razvijajo iz papirja, glasbe, vaje in iz sveta. Delavnica bo potekala v angleščini.

KDO JE RUTH MARGRAFF?
Ruth Margraff piše besedila za gledališče, opero in glasbo drugih zvrsti ter tudi sama nastopa. Sodelovala je z najrazličnejšimi institucijami v ZDA, kot npr. the Apollo Theater, Guggenheim Museum, La Mama Galleria, Lincoln Center, Brooklyn Academy of Music itd. Veliko potuje in v sodelovanju s skladateljem Nikosom Briscom je sodelovala tudi na številnih evropskih festivalih v Romuniji, na Hrvaškem (festival Karantena, Dubrovnik, 2005), v Rusiji, Jugoslaviji in drugod. Ruth Margraff je prejemnica mnogih štipendij in naročil za avtorska besedila za gledališče in novo opero. Je članica organizacije New Dramatists (www.newdramatists.org). Njena dela so izšla v publikacijah kot npr. Divine Fire (Backstage Books), American Theater, Theater in Crisis in še mnogih drugih. Ruth je poučevala pisanje dramskih besedil na Brown University, Univerity of Texas, na instituciji Austin/Michener Center for Writers, pri organizaciji New Dramatists, v Iowa Playwright's Workshop, na instituciji Allihies Language&Art Centre (na Irskem), na instituciji Fordham/Lincoln Center in na Yale School of Drama. Več o Ruth Margraff si lahko preberete na www.ruthmargraff.com.


NOVO EKSPERIMENTALNO GLEDALIŠČE IZ NEW YORKA (mentorica Young Jean Lee)
Delavnica bo posredovala gledališke pristope nekaterih najbolj modernih newyorških gledaliških skupin. Mentorica bo pokazala video odlomke njihovega dela in praktično razložila, kako je njihove strategije soustvarjanja dramskega besedila in njihov punk-rock »do it yourself« pristop uporabila pri svojem – zelo drugačnem – delu pisca in režiserja. Mentorica bo govorila tudi o onemogočujoči želji, da bi bil kot umetnik »cool«, kar je po njenem mnenju smrt za dobro pisanje. Posvetila se bo vprašanju, kako se izogniti posnemanju drugih in pisati čustveno iskreno. To bo delavnica o tem, kako se od drugih umetnikov lahko kaj naučimo in najdemo pri njih navdih za svoje delo, ne da bi pri tem izgubili svoj lasten izraz in izvirnost. Delavnica bo potekala v angleščini.

KDO JE YOUNG JEAN LEE
Young Jean Lee je režirala svoja dela v gledališčih P. S. 122 (besedilo z naslovom Pullman, WA), Soho Rep (The Appeal) in Ontological- Hysteric Theater (Groundwork of the Metaphysic of Morals). Sodelovala je z Radiohole in nastopila z National Theater of The United States of America. Je članica organizacije New Dramatists (www.newdramatists.org) in 13P (www.13p.org), rezidenčna umetnica pri Here Arts center in Brooklyn Arts Exchange (BAX). Iz pisanja dramskih besedil je magistrirala na Brooklyn Collegeu. Je prejemnica številnih štipendij, njene drame pa so izšle v publikacijah New Downtown Now (University of Minnesota Press, 2006) in Three Plays by Young Jean Lee (Samuel French, 2006). Časopis Village Voice jo je razglasil za eno najboljših perspektivnih dramatičark, Time Out New York pa jo je leta 2005 uvrstil v svoj seznam 25 oseb, ki si zaslužijo pozornosti (25 People to Watch). Slovenskemu občinstvu se je že in se še bo predstavila s svojo dramo Pullman, WA, ki je objavljena v posebni izdaji revije Mentor (A New York – Ljubljana Translation Think Tank, Ljubljana, JSKD, 2006) in ki bo z bralno uprizoritvijo predstavljena v okviru projekta PreGlej v decembru 2006.

VABLJENI!
 
 
  Važne povezave:
Jason Grote je član organizacije New Dramatists.
Več o Jasonu Grotu si lahko preberete tu.
Več o Ruth Margraff si lahko preberete tu.
Young Jean Lee je tudi članica organizacije 13P.
 
   
 

 
 
 NAPOVEDI
 BRALNE UPRIZORITVE
 DRAMSKI TEKSTI
 OBVESTILA
 
 
 OSTALI PROJEKTI
 PREGLEJ
 
 
 
 
NATEČAJ ZA IZVIRNA DRAMSKA BESEDILA (04.06.2011)
 
KD Integrali razpisuje natečaj za izvirna dramska besedila!!!
(02.09.2010)
 
V Gledališču Glej pripravljajo program projektov za naslednja tri leta. Poziv je odprt do 15. avgusta 2009 na naslovu poziv@glej.si. Sprejemajo koncepte in ideje za projekte ter dramska besedila. (14.06.2009)
 
Peter Rezman
KNAPOVKSA VEČERJA
Premiera, 10. junija 2009 ob 20. uri, Muzej Premogovništva Slovenije, Velenje
(09.06.2009)
 
Naša umetniška vodja, SIMONA SEMENIČ je dobila Grumovo nagrado. (05.04.2009)